Navigace Objednat se 774 257 292

Strašák jménem parodontitida

Specialistky ze Smart Care popisují přehlížené onemocnění

Strašák jménem parodontitida

Dvojice parodontálních dentálních hygienistek z pražské zubní kliniky Smart Care popisuje
nemoc, která trápí nespočet lidí, kteří ji však často přehlížejí. Lenka Červinková a Klára
Janků spolu začaly již na škole a svůj vztah s klienty si udržují na pomezí přátelství a
profesionality.

Jak moc je parodontitida zákeřná?

Jak jste se dostaly k práci, a jak dlouho v oboru působíte?

LČ: Můj zájem o dentální hygienu začal, když mi bylo deset let. V té době jsem měla rovnátka, a z důvodu častého cestování jsem se o ně musela starat sama. Zubní kliniky byly daleko a mě nezbývalo nic jiného, než si poradit. Pokud něco vypadlo, tak jsem se to za pomocí domácích nástrojů snažila opravit a z obav, aby vše probíhalo dobře, jsem neustále zuby čistila. V oboru působím již třetím rokem, a za nic na světě bych neměnila.

KJ: S Lenkou jsme na škole studovaly společně, a během praktického vyučování dentální hygieny jsme pracovali vždy ve dvojici. Jednoho dne se naše cesty rozešly a já začala pracovat jako asistentka na ortodoncii a zároveň dentální hygienistka v Brně. Práce s rovnátky mě bavila, protože je to něco, kde člověk musí být opravdu v klidu. Je to velmi důsledná až hodinářská práce. V momentě, kdy mi ale Lenka zavolala a nabídla práci dentální hygienistky ve Smart Care, jsem neváhala ani minutu. Řekla jsem ano a naše cesty se zase spojily. Jsem zde již rok a půl a jsem spokojená.

Jakým způsobem probíhá váš parodontální den s pacienty?

KJ: Náš vztah s pacienty probíhá na pomezí přátelství a profesionality. Většinou se s pacienty už známe, a tak se během prvních minut bavíme o všem možném: jakou měli dovolenou, jak se měli v práci a podobně. Poté začínáme s léčbou, která je někdy delší a někdy kratší. Vždy záleží na rozsahu onemocnění.

Co nejvíce trápí člověka, který trpí parodontózou?

LČ: Většina pacientů, kteří k nám chodí, si stěžuje, že se jim nějak změnil stav úst. Zkrátka něco není v pořádku, ale nevědí co. Mnoho z nich udává citlivost na studené a teplé, charakteristický zápach z úst, ustupující krčky nebo černé skvrny v okolí dásně, což naznačuje poddásňový zubní kámen. Hodně lidí si také myslí, že jde pouze o pigmenty, které vyčistí za pomocí kartáčku.

KJ: Někteří si stěžují na viklavost zubů, což je jeden z hlavních bodů pokročilé parodontózy. V této fázi k nám pacienti přicházejí nejčastěji. Zarudlé dásně a jejich krvácení jsou pak dalším faktorem, který může trvat i několik let, ale lidé ho neřeší tak, jak by měli.

Snaží se pacienti o léčbu sami?

LČ: Takových případů je mnoho. Člověk si něco vyhledá na internetu, zajde do lékárny a koupí drahou speciální pastu či ústní vodu v domnění, že to daný problém vyřeší. Bohužel to řeší pouze vnější stránku. Většinou tento způsob maskuje vážný problém, který bez důsledné léčby neustoupí. Řekla bych, že tyto postupy pouze prodlužují dobu, kdy pacient s parodontózou žije. A to do budoucna opravdu dobré není, protože v momentě, kdy se daná problematika lečí domácí metodou, může vzniknout vážné bakteriální ložisko mezi kořenem a dásní. Člověk tak může přijít o většinu svých zubů.

Jak se u vás pacient objedná?

KJ: Většinou objednáváme na vstupní dentální hygienu spolu s dokumentací v rámci které uděláme komplexní diagnostiku chrupu. Pokud je parodontitis diagnostikována, tak po konzultaci s naším zubním lékařem posíláme na vstupní parodontální vyšetření, během něhož se pacientovi vyhotoví parodontologický léčebný plán. V momentě, kdy se k nám dovolá nový pacient, který dochází na hygienu jinam, objednáváme pouze parodontální vstup.

Jak u vás probíhá vstupní vyšetření na parodontologii?

LČ: Začínáme tím, že zapíšeme do počítače parodontální kříž, ve kterém se hodnotí viklavost zubů, hloubka parodontální kapsy, krvácení, přítomnost povlaku a úroveň dásně (gingivy) – tedy na kolik nám ustoupila. Tyto hodnoty měříme na šesti bodech a u každého člověka jsou jiné. Vždy záleží na rozsahu onemocnění. Vstupní parodontální vyšetření pro nového pacienta, včetně vstupní dokumentace, trvá přibližně dvě hodiny a je v hodnotě 4000 kč.

4000? Není to drahé?

KJ: Cena je přizpůsobená k časové náročnosti. Pacient totiž neplatí pouze návštěvu kliniky, ale i čas našeho týmu (viz níže), který se skládá z ortodoncie, záchovné stomatologie a chirurgie. Samozřejmě se k tomu počítá i doba, kdy pracujeme na vyhotovení parodontálního léčebného plánu. Ke každému pacientovi je potřeba přistupovat individuálně. Z toho důvodu probíhá také na naší klinice každé pondělí schůze, tzv. status, kdy se náš tým schází a probírá všechny léčebné plány každého pacienta zvlášť.

Je léčba bolestivá?

KJ: Léčba bolestivá není, protože používáme anestezii. Když pomineme občasnou citlivost po zákroku, tak sami pacienti říkají, že nejvíce nepříjemná je samotná injekce před zahájením léčby. Minimálně pak dvě třetiny pacientů, tím že jsou zákroky dlouhé, dokonce usne. Občas jim poskytneme deku a polštář pod hlavu, aby je nebolel krk

Jak se člověk dlouho léčí, než parodontitida úplně zmizí?

LČ: Jak bylo již řečeno, léčba je individuální, každopádně u každého našeho pacienta dojde vždy ke zlepšení. Poté, co je pacientovi zaslán parodontální léčebný plán, máme šest měsíců na to, abychom jednotlivé body objednali. Samotné hloubkové čištění trvá týden až čtrnáct dnů. Záleží na tom, jak je onemocnění rozsáhlé. Důležité je také to, že vše musí proběhnout v kuse kvůli antibiotické cloně, která trvá po čas léčby hloubkového čištění.

KJ: Určitě není možné, abychom část vyčistili teď a druhou část jindy. V momentě, kdy pacient přestane brát antibiotika, by se přenesly bakterie z nevyčištěné části do té vyčištěné. A to opravdu dopustit nemůžeme. Po ukončení první fáze si dáme tříměsíční pauzu, v průběhu které musí člověk maximálně čistit! Je velmi důležitá naše vzájemná důvěra a spolupráce mezi ošetřujícím a pacientem. Pokud nebude člověk po dokončení léčby pečovat o své zuby, tak se nemoc může vrátit rychle zpátky.

Co byste doporučili lidem, aby onemocnění přecházely?

LČ: Rozhodně dodržovat preventivní návštěvy u svého zubního lékaře a minimálně dvakrát do roka absolvovat dentální hygienu.

KJ: Souhlasím s Lenkou. Prevence je základ a při návštěvě dentální hygieny u nás automaticky  kontrolujeme stav parodontu ve snaze předejít jeho lokálnímu poškození.



Zavřít
Načítám