Navigace Objednat se 774 257 292

Endodoncie: Záchrana zubů

Endodoncie: Záchrana zubů

Není to tak dávno, co platilo pravidlo, že pokud máte infikovaný kořenový kanálek, je třeba zub vytrhnout. Endodontista je však profesionál, který dokáže zub zachránit. Co je endodoncie a jak moc je důležitá? (rozhovor se Smart Care specialistkou na endodoncii, Dr. Michaelou Trtíkovou)

 Endodoncie, neboli léčba kořenových kanálků, je obor stomatologie, který zažívá v současné době velký rozmach. V minulosti platilo, že zuby s hlubokým kazem a infikovanou zubní dření se musí vytrhnout. V moderní stomatologii je však toto pravidlo historií. Na zubní klinice Smart Care mají naši lékaři extrémně přesné nástroje, které umožňují čištění i těch nejnepřístupnějších kanálků. Díky operačnímu mikroskopu (nejvyšší optické kvality) je práce přesnější a předcházíme zbytečným rizikům, během kterých může dojít k poškození zubu. Pojďme se podívat na celou věc blíže s naší doktorkou Michaelou Trtíkovou.

Jak se projevuje zánět kořenového kanálku?

Příznakem takové infekce bývá akutní bolest zesilující pod vlivem studených nebo teplých nápojů. Může se také objevit hnisavý váček nebo jiné příznaky v podobě silného otoku, horečky či bolesti hlavy.

Jak vypadá ve Smart Care nejaktuálnější postup ošetření?

Před samotným ošetřením vždy předchází konzultace či vstupní vyšetření, kde pacientovi vysvětlíme důvod, nutnost a postup ošetření. Pacient má také možnost klást otázky, takže na konci konzultace vždy ví, do čeho jde, a jaká jsou rizika a jiné alternativy či možnosti ošetření. Před začátkem výkonu dáváme vždy lokální anestezií, která vylučuje jakoukoli bolest během výkonu. Po celou dobu se mnou spolupracuje zubní asistent, což umožňuje nepřetržitou práci s mikroskopem, která zaručuje mimořádnou přesnost dosahující neuvěřitelných 98% úspěšnosti.

 Jak probíhá taková konzultace ohledně endodoncie?

Na začátku vždy zhotovujeme CBCT (3D) snímek, abychom měli detailní přehled o zubu, tedy o počtu, umístění a průběhu kanálků. Pacientovi je vždy vše ukázáno a je vysvětlen celkový průběh ošetření, rizika včetně stanovení prognózy zubu v ústech. Na závěr je vždy vyhotoven léčebný plán, který je pacientovi odeslán do týdne.

Kolik si má pacient připravit peněz?

Konzultace stojí 2 000 Kč. Samotné ošetření se pohybuje kolem 20 000 Kč za 2 návštěvy, v případě komplikací a nutnosti dalších návštěv i více. Ošetření je finančně náročnější, a to hned z několika důvodů: Každé ošetření trvá dvě hodiny a velmi často jsou nutné i tři návštěvy, dále také materiály a nástroje jsou drahé a jednorázové. Poté se velice často zhotovuje protetika, tedy korunka nebo overlay (polokorunka), která zub chrání před prasknutím.

Je něco, co byste chtěla změnit nebo naopak zlepšit?

Chtěla bych dosáhnout snazší a jistější analgezie (utišení bolesti) u akutních zánětů zubní dřeně. V případě, že pacient přichází na ošetření v této fázi, pak je někdy velmi těžké zajistit, aby bylo endodontické ošetření bezbolestné. Ve většině případů se nám ale vždy podařilo vše dotáhnout do konce.

 Jak moc se léčba změnila za poslední roky?

Léčba se výrazně změnila. Nyní jsme schopni i zdánlivě již „nezachranitelné“ zuby zachránit a udržet i několik let až desítek let v ústech a oddálit tak extrakci. Dle nových studií také již víme více o složitém 3D systému kořenových kanálků, a tedy již víme, jak lépe odstranit infekci ze zubu a zbavit pacienta zánětu.

Jaké jsou přednosti práce s mikroskopem a proč ho vůbec používat?

Mikroskop nám zajišťuje několikanásobné zvětšení zubu a tedy možnost detailního pohledu. Mnohdy vidíme až na konec kořenových kanálků. Díky tomuto máme dobrý přehled a jsme schopni precizněji zub ošetřit a nalézt všechny kanálky bez zbytečného odstraňování zubních tkání.

Hodně je slyšet pojem invazivita, co si pod tím můžeme představit?

Pod pojmem invazivita si můžeme představit množství odstraněných tvrdých zubních tkání, tzn. jak moc zubu odvrtat. Čím více tkání musíme odstraňovat, tím více je zub oslabován a je náchylnější k prasknutí.

Kam by podle Vás měla endodoncie směřovat?

Domnívám se, že vývoj, který v endodoncii dnes pozoruji, je velmi dobrý. Snaha zjednodušit ošetření, nahradit několikanástrojové ošetření v jedno či dvounástrojové, složité plnění nebiokompatibilními sealery nahradit materiály, které nedráždí zubní lůžko, lehce se aplikují a snadno také odstraňují a v neposlední řadě co nejméně odstraňovat zubní tkáně.

Jak vůbec vypadá výuka o endodocii na škole? Pamatujete si?

Ano, pamatuji. Řekla bych, že základ nám byl předán dobrý, ale bohužel velkou část praktických a moderních poznatků jsem se musela naučit sama z různých kurzů a školení.

Dojíždíte na nějaká školení? Pokud ano, jak vypadá takové školení?

Ano, dojíždím. Velice často se jedná o několikadenní a celodenní události plné přednášek, někdy také praktických kurzů. Účastním se především zahraničních školení, kde lékaři prezentují své kazuistiky a také novinky v oblasti vědy, týkající se materiálů a technologií.

Kdo je Váš největší vzor, od koho čerpáte inspiraci?

Můj největší vzor je pan doktor Domenico Ricucci z Itálie, který je, dá se říct, takovým průkopníkem ošetření zubů se zachováním jejich životnosti (tedy tzv. pulpotomií). Také sleduji jeho práce týkající se endodontického ošetření, kde je zastáncem šetrného ošetření a důkladných výplachů.

Zmínila jste pojem pulpotomie, co si pod tím máme představit?

Jedná se o ošetření zubu se značně hlubokým kazem, u kterého se již bakterie kazu částečně dostaly i do zubní dřeně zubu, ale zatím nezpůsobily buď nevratný zánět zubní dřeně anebo její odumření. Ten, kdo neumí puplotomii, tak standardně posílá pacienta ihned na endodontické ošetření, my to ale umíme, a snažíme se dosáhnout co nejlepších výsledků.

To zní skvěle! A jak to vlastně probíhá?

Při tomto ošetření odstraníme veškerý zubní kaz a část postižené dřeně, kterou překrýváme speciálním materiálem. Poté zhotovíme fotokompozitní výplň. V případě, že došlo k velké ztrátě zubu je doporučováno po několika měsících zhotovit overlay (částečnou korunku), která překrývá celou kousající plochu zubu a chrání tak zub před prasknutím.

Jaký je rozdíl mezi pulpotomii a endodoncii?

Pulpotomie znamená pouze částečné odstranění zubní dřeně se zachováním životnosti zubu, naopak u endodoncie odstraníme veškerou zubní dřeň, tedy i z kanálků kořene/ů zubu a zub je pak již neživý. Vždy je ale lepší zachovat zub živý, jelikož takový zub si zachovává svoji obranyschopnost, a proto také preferujeme puplotomii před endodontickým ošetřením.

Poraďte se s endodontistou ještě dnes

 

Naši odborníci ve Smart Care jsou zastánci toho, že je vždy lepší mít vlastní zuby v ústech než je nemít. Zanedbání léčby vede k nevratným změnám, a nám pak nezbývá nic jiného, než zub vytrhnout.

Chcete-li se dozvědět více o endodontickém ošetření nebo vás trápí příznaky značící infekci zubní dřeně, kontaktujte naši ordinaci ještě dnes. Rádi zodpovíme jakékoli dotazy, odstraníme vaše obavy a provedeme vyhodnocení s cílem určit, jaký typ léčby je pro Vás nezbytný.



Zavřít
Načítám